Work and Travel

Istorijat, program i sigurnost

Istorijat:

Šezdesetih godina, US State Department pokrenuo je program namenjen studentima širom sveta koji im pruža mogućnost da tokom letnjeg raspusta posete SAD i iskuse američki način života u određenom vremenskom periodu. U početku bio je to samo program putovanja, međutim, kako studenti nisu bili u mogućnosti da sami sebi finansiraju duži boravak u zemlji, program je ubrzo počeo da obuhvata i radni deo pa je nazvan Work and Travel. Učešćem na W&T programu kulturološke razmene stičete mogućnost da provedete i do pet meseci u SAD radeći sezonske studentske poslove sa svojim vršnjacima iz celog sveta i da putujete širom Amerike.

Program:

Work and Travelje program kulturne razmene. Cilj programa je da se obezbedi stranim studentima mogućnost da dožive američku kulturu na jedan vrlo direktan način kao i da svoju kulturu razmene sa stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država. Suština W&T programa je u tome da se studentima nudi zaposlenje na sezonskim poslovima za koje je potrebna minimalna obuka, i da na taj način oni obezbede sebi novčana sredstva kojima bi pokrili deo svojih troškova boravka. W&T program je jedna odlična investicija u budućnost svakog pojedinca! Usput studenti će znatno poboljšati znanje engleskog jezika kroz svakodnevnu konverzaciju.
Ovaj program se sastoji iz dva dela. Prvi deo predstavlja rad na izabranom poslu u trajanju od 3-4 meseca. Nakon isteka radnog dela programa, studentska viza J1 omogućava ostanak studenata u SAD do 30 dana. Ukoliko se ovo ograničenje ne ispoštuje, vlada SAD ima pravo da deportuje studenta i odredi mu višegodišnju zabranu ulaska u zemlju. Najraniji datum kada studenti iz Srbije mogu da startuju sa programom je 21. maj, a tačan datum polaska zavisi od dobijenog posla.


Sigurnost:


Tokom celog boravka u SAD, studenti su pod nadzorom sponzorske agencije koja je ovlašćena od strane američke vlade da vodi računa o studentima. U slučaju bilo kakvog problema, neispoštovanih stavki iz ugovora o radu ili kršenja osnovnih prava koja svaki učesnik programa ima, sponzorska agencija je dužna da Vam pomogne u najkraćem roku i to u bilo koje doba dana. Studenti imaju tokom trajanja radnog dela programa uplaćeno zdravstveno osiguranje, što je jako bitno sa obzirom da su cene zdravstvenih usluga znatno više u odnosu na Srbiju.