Opis pozicija

Koje su najčešće pozicije na W&T programu?

Bartender

Šanker

Dužnost radnika je rad za šankom u baru ili restoranu. On priprema i poslužuje pića, brine o tome da šank bude snabdeven pićima i drugim namirnicima koje poslužuju. Potrebno je iskustvo u pravljenju koktela i poznavanje svih vrsta pića.

+ -

Buffet Runner

Radnik za švedskim stolom

Dužnost radnika je da dopunjuje švedski sto,kao i da bude na usluzi gostima. Potrebno je i održavati red i higijenu oko stola. Zahteva se osnovni nivo engleskog jezika i od studenata, kao i da se dobro snalaze u brzom tempu koji ova pozicija zahteva od njih.

+ -

Chocolateer

Radnik u prodavnici čokolade

Dužnost radnika je da dobro poznaje sve vrste ukusa čokolade. Potrebno je dobro znanje engleskog jezika.

+ -

Fast food workers

Radnik u restoranu brze hrane

Dužnosti radnika su različite i obično podrazumevaju pripremanje hrane, pića, konobarisanje kao i rad za kasom, briga o higijeni u objektu i ostalo. Ove pozicije dostupne su u lancima restorana brze hrane. Ukoliko uključuje direktan rad sa klijentima, potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

+ -

Hostess

Hostesa

Dužnost radnika je da prima rezervacije, dočekuje i pozdravlja goste, odvodi goste za sto, brine o slobodnim mestima i rezervacijama. Za ovu poziciju potrebno je odlično znanje engleskog jezika. Dešava se da ova pozicija uključuje i bakšiš.

+ -

Landscaper

Baštovan

Dužnost radnika je održavanje travnjaka, živih ograda i ostalih zelenih površina. Podrazumeva uglavnom rad napolju i brigu o opštem izgledu spoljašnjosti hotela ili nekog drugog ugostiteljskog objekta. Nije potreban visok nivo poznavanja engleskog jezika.

+ -

Maintenance

Domar

Dužnost radnika je popravka polomljenih stvari, košenje trave, čišćenje bazena, pomoć oko prenošenja stvari, farbanje, krečenje i slično. Ove pozicije dosutpne su uglavnom u hotelima, motelima, golf klubovima.

+ -

Room service

Sobna usluga

Dužnost radnika je da dostavlja naručenu hranu i piće gostima po sobama u hotelu/motelu.

+ -

Server/waiter

Konobar

Dužnost radnika je primanje narudžbina od gostiju i služenje pića i hrane. Ove pozicije dostupne su u barovima, kafićima i restoranima. Neophodno je dobro poznavanje engleskog jezika, a često i iskustvo. Obično se ovi poslovi karakterišu nešto nižim satnicama zbog visokih bakšiša.

+ -

Bathroom attendant

Radnik zadužen za kupatila

Dužnost radnika je da održava kupatilo čistim, snabdeva peškirima, sapunom i ostalim potrepštinama. Bavi se takođe popravkama sanitarija u toaletu. Nije potrebno znanje engleskog.

+ -

Busser

Pomoćnik konobara

Dužnost radnika je da počisti sto nakon odlaska gostiju i da ga što pre pripremi za sledećeg gosta. U zavisnosti od politike restorana, ponekad donose vodu, hleb i služe generalno kao pomoćnici konobara i u tom slučaju se traži solidan nivo engleskog jezika. Ovo je jedan od najpopularnijih studentskih poslova i obično uključuje deo bakšiša koji dobija konobar.

+ -

Delivery

Dostava

Dužnost radnika je dostavljanje naručene hrane i pića po kućama. Ovo radno mesto je dostupno u picerijama i restoranima brze hrane.

+ -

Front desk

Recepcionar

Dužnost radnika je dočekivanje gostiju u hotelu, prijem gostiju i čekiranje, kao i davanje raznih informacija. Pored ovoga zahteva se rad u rezervacionom sistemu. Ova pozicija zahteva odlično poznavanje engleskog jezika i obično je karakteriše visoka satnica.

+ -

Ice Cream Sales

Prodaja sladoleda

Dužnost radnika je da prima porudžbine i servira sladoled gostima, kao i da održava higijenu pulta. Neophodno je da poznaje način služenja sladoleda, ali i dobro znanje engleskog jezika. Prethodno iskustvo nije neophodno.

+ -

Laundry

Radnik u perionici

Dužnost radnika je pranje veša, održavanje veš mašina i higijene objekta. Isto tako vadi oprane stvari i stavlja ih na sušenje, sortira suve stvari i raspoređuje ih po policama ili po sobama gostiju ukoliko radi u hotelu. Nije potrebno znanje engleskog jezika.

+ -

Parking lot

Radnik na parkingu

Dužnost radnika je dočekivanje gostiju, usmeravanje na slobodna mesta, a ponekad i samo parkiranje automobila gostiju. Ponekad ovakve pozicije uključuju bakšiš.

+ -

Salad / Dessert / Phones

Radnik zadužen za salate i deserte

Dužnost radnika je pravljenje salata i deserta prema narudžbinama gostiju, održavanje higijene i javljanje na telefon i primanje porudžbine od gostiju.

+ -

Bellman/ Bell staff

Portir

Dužnost radnika je nošenje prtljaga gostiju prilikom ulaska, kao i izlaska iz hotela. Od njega se zahteva da srdačno pozdravlja goste, kao i da poznaje engleski jezik ali i nekoliko drugih jezika u dovoljnoj meri da može da pozdravi goste.

+ -

Cashier

Kasir

Dužnost radnika je rad na kasi. Odgovoran je za naplatu robe i podrazumeva se poznavanje artikala kao i rad sa platnim karticama.

+ -

Dishwasher

Pranje sudova

Dužnost radnika je pranje sudova, održavanje čistoće kao i ostala pomoć u kuhinjskim prostorijama. Nije potrebno znanje engleskog jezika.

+ -

Housekeeper

Sobar

Dužnost radnika je održavanje soba, usisavanje, menjanje posteljine, održavanje higijene i urednog prostora. Ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, country/golf/yacht klubovima. Potrebno je osnovno znanje engleskog jezika. Ponekad ovaj posao može da uključuje i manji deo bakšiša uz satnicu.

+ -

Kitchen help

Pomoćnik u kuhinji

Dužnost radnika je da pomaže glavnim kuvarima u restoranu, priprema salate i ostale sastojke za kuvanje, nabavlja potrebne namirnice i održava higijenu kuhinje. Nije potrebno visoko znanje engleskog jezika kao ni prethodno iskustvo.

+ -

Lifeguard

Spasilac

Dužnost radnika je da prati aktivnosti plivača i održavanje reda ukoliko dođe do kršenja osnovnih pravila na bazenu obično manjih dimenzija. Pored ovoga spasilac testira nivo hlora i održava higijenu vode na bazenu. Potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

+ -

Ride attenedant

Radnik u zabavnom parku

Dužnost radnika je da smesti putnike u vozila, pokreće vožnje i vodi računa o njihovoj bezbednosti. Pored toga uključuje i praćenje i održavanje vozila, kao i eventualne sitne popravke.

+ -

Sales-Crek

Prodavac

Dužnost radnika je pomoć kupcima prilikom kupovine, slaganje robe, održavanje higijene. Obično je reč o prodavnicama, outlet-ima i manjim buticima. Ovaj posao zahteva dobro poznavanje engleskog jezika.

+ -